Fia 8856-2018 : The next generation

FIA 8856-2018 de normen voor racewear zijn aan het veranderen. Het bestuursorgaan van de motorsport, de FIA, heeft onlangs een gloednieuwe homologatie onthuld voor alle vormen van racekleding. Deze staan beschreven in FIA 8856-2018.

Verbeterde veiligheid

De veiligheid van de coureurs staat voorop. Vandaar dat de eisen, met name qua brandveiligheid bij deze homologatie flink zijn aangescherpt. Dit geldt voor het schoeisel, de onder- en bovenkleding en iedere vorm van bedrukking die hierop wordt gebruikt.

FIA 8856-2018 de normen voor racewear zijn aan het veranderen. Het bestuursorgaan van de motorsport, de FIA, heeft onlangs een gloednieuwe homologatie onthuld voor alle vormen van racekleding. Deze staan beschreven in FIA 8856-2018.

Ingangsdatum nieuwe norm

Afhankelijk van de klasse waarin u racet gaan deze nieuwe normen in*.

  • Vanaf 2019 – Verplicht van Formula E (Season 6)
  • From 2020 – Verplicht van WEC (2020-2021 Season)
  • Vanaf 1st Jan 2020 – Verplicht van Formula One and WRC RC1 Crews
  • Vanaf 1st Jan 2021 – Verplicht van Formula 2, World RX, Euro RX, Cross Country (Dakar etc)
  • Vanaf 1st Jan 2029 – Verplicht voor alle FIA sanctioned events

*Check altijd bij deelname welke eisen er op dat moment van toepassing zijn en of u hieraan voldoet.

Wat betekent FIA 8856-2018 voor de personalisatie op de kleding?

Concreet betekent dit dat als er een personalisatie op een overall met de homologatie 8856-2018 wordt uitgevoerd, dat deze dient afgeleverd te worden met een certificaat. Dit wordt uitgereikt door de fabrikant om aan te tonen dat uw racekledij gepersonaliseerd is met brandvertragende prints. Er zijn in Europa slechts 5 punten die geautoriseerd zijn voor deze certificatie. Met gepaste trots kunnen wij u melden dat Speedwear, uw leverancier voor racewear en personalisatie, een geautoriseerd punt is voor deze certificatie. Dit enkel voor de merken dat wij zelf verdelen.


Heeft u vragen of wilt u meer uitleg neem contact met ons op!

Productie

De fabrikanten van racekleding nemen hun verantwoordelijkheid en zullen vanaf 2022 alle racekleding artikelen uitsluitend volgens de nieuwe norm produceren.
Zoals bij elke nieuwe homologatie die wordt uitgebracht, zullen er bovendien verbeteringen zijn ten opzichte van eerdere oudere specificaties racewear. We zullen hieronder deze verschillende verbeteringen belichten, evenals wat het uiteindelijk allemaal voor u betekent.

Vervaldatum op etiket

Het is belangrijk op te merken dat alle FIA 8856-2018 de eerste homologatie voor racekleding zal zijn, met een vervaldatum op het etiket. De tijdsduur dat een raceritem geschikt is voor gebruik in FIA-goedgekeurde wedstrijden, is 10 jaar. Dus als je racepak in 2019 werd vervaardigd, zou de vervaldatum eind 2029 zijn.
Deze vervaldatum is momenteel alleen relevant voor FIA-evenementen. Racebijeenkomsten georganiseerd door Motorsport UK zullen er tevens voor zorgen dat deze kleren na deze vervaldatum kunnen worden gebruikt. Houd er echter rekening mee dat dit aan verandering onderhevig kan zijn. Bovendien raden we u aan bij twijfel altijd na te gaan om zo te controleren of uw specifieke racekleding geschikt is voor de klasse waarin u deelneemt.

Veiligheidsnorm FIA 8856-2018

Zoals bij elke update van een homologatie, zal de veiligheid van het betreffende item altijd toenemen. Deze nieuwe homologatie is geen uitzondering.
Het belangrijkste verschil richt zich op de hoeveelheid brandbeveiliging die de racekleding biedt. De huidige homologaties voor racekleding zijn ontworpen om bescherming te bieden tegen directe vlammen gedurende 10 seconden om de bestuurder te helpen zichzelf uit de auto te bevrijden. Deze nieuwe homologatie verhoogt deze tijdslimiet tot minimaal 12 seconden. Dit biedt de bestuurder of bijrijder een paar extra seconden om de auto te verlaten Tevens biedt een toename van de bescherming tegen brandgevaar met ongeveer 20%.
Als onderdeel van deze nieuwe eisen betekent dit ook dat de materialen die worden gebruikt voor de lagen van brandbeveiliging dikker worden gemaakt. Dit is vooral merkbaar in het nieuwe assortiment ondergoed dat dikker is dan het huidige gehomologeerde aanbod. Het betekent ook dat het gewicht van elk item zeer licht zal toenemen.

Conclusie

Dus nu weet je wat de nieuwe homologatie is en wat het voor jou betekent. Als u alleen op nationaal niveau concurreert, zal deze verandering u waarschijnlijk een aantal jaren niet beïnvloeden. Maar, zoals het geval is geweest met andere items zoals stoelen en harnassen, kan het nationale bestuursorgaan, Motorsport UK, ervoor kiezen om de levensduur van de huidige homologatie voor alle vormen van nationale competitie te verlengen.

Bron informatie FIA 8856-2018:

https://www.fia.com/sites/default/files/appendix_l_2020_clean_published_on_10_december_2019.pdf Pagina 37-39